Mijn standpunt hierin...!
Daar ik mij kan vinden in alle drie de domeinen, evenals de samenhang hiervan vindt ik toch dat er evenwel moet worden genuanceerd op bepaalde vlakken.
Naar kwalificatie toe is het zoals voorheen gezegd (zie vorige pagina) de interpretatie van het leerplan zeer afhankelijk van leerkracht tot leerkracht. Het opstellen van lesdoelen en werken naar attitudes is sterk afhankelijk van de deelidentiteiten van de leerkracht, zijn voorgeschiedenis, kennis ter zake en de mogelijkheid om dit terug te koppelen naar de werkvloer.
Daarom ben ik als vakleerkracht zelf fervent voorstander van een ruime werkervaring alvorens men dit kan implementeren in het leerplan en verwerken in leerinhouden en lesdoelen. Tevens moet gezegd worden dat er meer en meer wordt gewerkt (zie website VDAB) met competenties, dus kan men de vraag stellen of we als onderwijsinstelling niet achter de feiten aanlopen...? Zelfs met onze nieuwe leerplannen, met uitzonderlijke dank aan Ben Weyts.
Wat betreft socialisatie lijkt het me vanzelfsprekend dat we moeten stilstaan bij onze superdiverse samenleving en dat inclusief onderwijs een recht is voor iedereen. Taalontwikkelend lesgeven is dan ook onontbeerlijk in onze onderwijsvisie die we dienen te hanteren als leerkracht. Open staan voor andere culturen, geloofsovertuigingen en het respecteren van het individu is een must om tot een socialisatie te komen. Respectvol communiceren en communicatievaardigheden aanleren is dan ook een noodzaak om op dit domein tegemoet te komen aan de leerlingen.
Subjectivering en persoonlijke ontwikkeling hangt nauw samen met de vorige 2 domeinen. We kunnen stellen dat er een bepaald cognitief vermogen en aanwezigheid van voldoende kennis om als persoon te kunnen groeien. Tevens dienen we er bij stil te staan dat de ontwikkeling van de jongeren nog in de ontplooiingsfase is en dat er dus ruimte moet zijn om te groeien als individu. Dit zorgt ervoor dat we hier ook de nodige ruimte moeten laten om zich ten volle te ontwikkelen, inzetten op hun unieke talenten en verder bouwen op aanwezige competenties met ruimte voor leren, dit wil zeggen dat er ook ruimte moet zijn voor falen!
Dit is ook de taak van de leerkracht.
Maak jouw eigen website met JouwWeb