De schroefmaat
Doel:
Een schroefmaat is een meetinstrument waarmee je nauwkeurig buitenmaten en diameters kunt meten. Schroefmaten bestaan in verschillende varianten. Zo heb je
schroefmaten met een digitale - en met een analoge aflezing.
Soorten:
Analoge schroefmaat
Voor het meten van buitenmaten.
De analoge buitenschroefmaat is voorzien van een beugel en de meetstiften zitten aan
de binnenzijde.
Digitale schroefmaat
Voor het meten van buitenmaten. De buitenschroefmaat is voorzien van een beugel en de meetstiften zitten aan
de binnenzijde. Hier is de aflezing digitaal.
Schroefmaat meetbereik tot 150 mm.

Voor het meten van buitenmaten. De buitenschroefmaat is voorzien van een beugel en de verwisselbare meetstiften zitten aan de binnenzijde.
Set driepuntsbinnenmicrometer
Deze schroefmaat gebruik je voor het meten van inwendige maten. Bij deze uitvoering van schroefmaten is de beugel weggelaten en zijn de meetstiften aan de buitenzijde aangebracht. De grootste maat staat links op de meethuls.
Onderdelen van een schroefmaat
Analoge schroefmaat:
Digitale schroefmaat:
Aflezen van een schroefmaat (analoog)
De analoge schroefmaat (fig. 1) heeft een huls met een vaste schaalverdeling en een trommel met een maatverdeling. Op de huls lees je de hele en halve millimeters mee
af (fig. 2). De hele millimeters staan boven de referentielijn en de halve staan daaronder. De trommel gebruik je om de honderdste millimeters mee af te lezen.
Staat de rand van de trommel voorbij het streepje van de hele millimeters? Dan geven de cijfers op de trommel de waarde in honderdste millimeters.
Staat de rand van de trommel voorbij het streepje van de halve millimeters? Dan moet je de waarde van de trommel optellen bij de halve millimeter.
Voorbeelden aflezen maat tot op 0.01 mm.
In het voorbeeld van fig. 3 zien we dat de rand van de trommel voorbij het streepje van de hele millimeters staat (1). In dit geval is dat 7mm. De volgende stap is dus het
bepalen van de honderdste millimeters. Dit doe je door de waarde van de trommel af te lezen op de referentielijn (2). Dit is in dit voorbeeld 37 en betekent dus een waarde
van 0,37mm. Als je daarna de uitkomsten van stap 1 en 2 bij elkaar optelt kom je uit op een meetwaarde van 7,37mm.

Bij fig. 4 staat de rand van de trommel voorbij het streepje van de halve millimeters (1). De waarde die je nu afleest is 7,5mm. Vervolgens tel je hierbij de waarde van de trommel bij op (2). In dit voorbeeld is de maat die de schroefmaat aangeeft 7,5 + 0,37 = 7,87mm.
De voorbeelden hierboven hebben betrekking op een schroefmaat met een schaalverdeling van 0,01mm. Bij een schaalverdeling van 0,001mm werkt het iets anders. Bij deze schroefmaat heeft de huls met de vaste schaalverdeling ook nog een noniusschaal (fig. 5). Ook hierbij lees je de hele en halve millimeters af op de huls maar staan ze allebei onder de referentielijn afgebeeld. Het aantal honderdsten millimeters lees je af op de trommel en het aantal duizendsten op de noniusschaal.

Voorbeelden aflezen maat tot op 0.001 mm.
In fig. 6 zie je dat de rand van de trommel net voorbij een hele millimeter staat (1). De waarde is hier 6mm. In stap (2) lees je de honderdste millimeters af. De waarde die de trommel hier aangeeft ten opzichte van de referentielijn is 0,21mm.
De laatste stap is het bepalen van de maat in duizendste millimeters. Dit doe je door te bepalen welk streepje van de noniusschaal exact in lijn ligt met een streepje op de trommel (3). In ons voorbeeld is dat een 3, dus 0,003mm. Bij elkaar opgeteld betekent dit dat de schroefmaat een maat van 6 + 0,21 + 0,003 = 6,213mm aangeeft.
Hopelijk hebben we je met deze informatie geholpen en kun je nu gemakkelijk verder met het aflezen van jouw schroefmaat.
Instructiefilm:
Enkele voorbeelden:
voorbeeld 1.
Op de horizontale lijn worden de hele millimeters weergegeven. In di geval is dat 13mm. Het streepje van 16mm op de meettrommel staat gelijk aan de horizontale lijn op de afleeshuis. De maat die bij deze afbeelding wordt aangegeven is (13 + 0,16) = 13,16mm.
voorbeeld 2.

Op de afbeelding is het streepje onder de lijn van de schaalverdeling van de afleeshuis zichtbaar. Dit streepje onder de horizontale lijn geeft aan dat het om een halve millimeter gaat. Het is vervolgens de schaalverdeling dus in ieder geval 5,5mm. De schaalverdeling op de meettrommel geeft 36 aan. De maat die nu aangegeven wordt is in totaal 5,5 + 0,36 = 5,86mm.
voorbeeld 3.

Bij deze afbeelding is het streepje onderaan de lijn van de schaalverdeling weer het dichtste bij de meettrommel. Het is dus in ieder geval weer 16mm volgens de horizontale schaalverdeling. Dan tellen we de aangegeven waarde van de meettrommel er bij op; deze waarde is 0,355mm. Vervolgens tellen we 16 en 0,355 bij elkaar op. Hieruit is de aangegeven maat 16 + 0,355 = 16,355mm.
Oefening aflezen schroefmaat:
Klik op de button om naar de i-oefening te gaan.
kalibratie:

Om tot een correcte meting te komen, dienen we ons er van te vergewissen dat ons meetinstrument een correcte waarde geeft. Hiervoor gaan we af en toe kalibreren. Dit is een proces waarbij we de schroefmaat in combinatie met de eindmaten gaan afstellen op elkaar om zo tot een goed meetresultaat te komen.
Hoe een schroefmaat kalibreren...?
Oefening kalibreren:
Aan de slag! Kalibreer je schroefmaat op de meest aangepaste eindmaat om tot een goed meetresultaat te komen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb