Gehoorbescherming
Waarom dragen we gehoorbescherming?
Lawaai kan hinderlijk zijn. Hard of langdurig lawaai kan bovendien uw gehoor tijdelijk of permanent beschadigen. De beste manier om het risico van gehoorschade te beperken is het lawaai aan de bron te verhelpen of te verminderen.
Daar dit niet altijd mogelijk is, bestaan er verschillende soorten gehoorbescherming. Deze zijn ontworpen om het lawaai te verminderen tot een niveau dat uw gehoor niet schaadt.
Welke soorten zijn er?
Oordopjes: Er zijn verschillende soorten die ontworpen zijn om in de gehoorgang te steken;
- geïmpregneerde wattenproppen voor eenmalig gebruik
- oordopjes van rubber of spons voor eenmalig gebruik
- of herbruikbare oordopjes die na elk gebruik kunnen worden gewassen. De herbruikbare versie kan indien nodig worden geleverd met een kin-of hoofdbandje.
Oorbeschermers: het betreft harde schalen met een zachte voering die ontworpen zijn om over de oren te passen. Ofwel zijn de oorbeschermers onderling verbonden door een hoofdband, die ze dicht tegen de oren gedrukt houdt, ofwel kunnen ze indien nodig aan een veiligheidshelm worden bevestigd. De voering bevat een vloeistof of kunststofschuim om het geluidsniveau te verminderen, zonder u te verhinderen een gewoon gesprek te voeren.
Vanaf wanneer gebruikt men gehoorbescherming?
U moet overal waar zich tijdens uw werk lawaai kan voordoen gehoorbescherming dragen. De meest voor de hand liggende plaats is de werkplaats, waar zelfs kortstondige blootstelling aan het lawaai van een machine voor langdurige of onomkeerbare gehoorbeschadiging kan zorgen. Langdurige blootstelling aan een matig geluidsniveau kan ook permanente schade veroorzaken.
Volgens de gezondheids- en veiligheidswetgeving worden bepaalde zones aangeduid als "zones waar het gebruik van oorbeschermers verplicht is". Het volgende teken wordt gebruikt om aan te geven dat gehoorbescherming verplicht is.
Wat zijn de gevolgen bij niet dragen van gehoorbescherming?
Gehoorschade door muziek of lawaai komt veel voor. Werknemers die dag in dag uit in lawaai werken lopen zogeheten lawaaislechthorendheid op. Ook langdurig en vaak naar harde muziek luisteren kan voor schade aan het oor zorgen. Maar ook een kort hard geluid zoals een schot, een explosie of een andere harde knal kan al direct voor schade zorgen. Of en de mate waarin lawaai of muziek gehoorschade veroorzaakt is afhankelijk van hoe lang en hoe frequent we erin bivakkeren en natuurlijk hoe hard het lawaai of de muziek is. Ook de aard van het geluid (hoog of laag, plotse pieken) heeft invloed op de schadelijkheid ervan. Hoe hard het lawaai of de muziek is, wordt gemeten met een decibelmeter en uitgedrukt in decibel, afgekort db.
Hoe kunnen we onze gehoorbescherming beschermen en reinigen?
Oordopjes: bewaar herbruikbare oordopjes op een koele en schone plaats. Was ze na gebruik met een zacht schoonmaakmiddel en veeg ze regelmatig schoon met een zachte ontsmettingsoplossing. Laat ze in geen enkel geval weken. Controleer de oordopjes visueel op tekenen van slijtage voordat u ze gebruikt.
Oorbeschermers: controleer de oorbeschermers regelmatig om er zeker van te zijn dat ze niet beschadigd of stuk zijn. In het geval van schade, gaan oorbeschermers die gevuld zijn met vloeistof waarschijnlijk lekken. Buig de hoofdband niet door aangezien dit de werking van de oorbeschermers kan verminderen. Veeg ze regelmatig schoon met een zachte ontsmettingsoplossing en bewaar ze op een schone plaats wanneer u ze niet gebruikt.
Nog steeds niet overtuigd? Bekijken we even deze korte film...
Maak jouw eigen website met JouwWeb