EHBO
EHBO is de afkorting van Eerste Hulp Bij Ongevallen. Hieronder verstaan we alle handelingen die iedereen, ook wie niet medisch opgeleid is, kan uitvoeren als er medische hulp nodig is in afwachting van professionele hulpverlening.
Moet ik helpen?...ja! Dit is wettelijk verplicht.

Als ik niet help, is er bij wet sprake van "schuldig verzuim" en is strafbaar volgens de Belgische grondwet.
Schuldig verzuim houdt in dat een persoon geen hulp verleent of verschaft aan iemand die in groot gevaar verkeert en dit wanneer hij zelf diens toestand heeft vastgesteld of die toestand hem is beschreven door diegenen die zijn hulp inroepen. Het is vereist dat de persoon kon helpen zonder ernstig gevaar voor zichzelf of anderen.
Met ‘groot gevaar’ bedoelt men een toestand waarin een persoon in zijn persoonlijke integriteit zijn vrijheid of zijn eerbaarheid dreigt aangetast te worden. Er is geen doodsgevaar vereist. Voorbeelden van een dergelijk ‘groot gevaar’ zijn: een persoon is zwaar gekwetst ten gevolge van een verkeersongeval, een persoon heeft zware slagen gekregen en wordt zonder hulp op straat gegooid, een bevalling, een verkrachting, etc.
De doeltreffendheid van de geboden hulp is irrelevant. De heersende rechtspraak redeneert aldus dan men beter iets dan niets kan doen indien men vaststelt dat een persoon in nood is. Er is namelijk geen sprake van schuldig verzuim indien de persoon wel hulp heeft geboden maar de hulp niet geslaagd, niet doelmatig of onhandig was.
Er is geen sprake van schuldig verzuim indien de persoon op grond van de omstandigheden waarin hij verzocht werd te helpen kon geloven dat het verzoek niet ernstig was of dat er gevaar voor hemzelf of derden aan verbonden was.
Indien geen hulp geboden wordt aan een persoon in nood, riskeert men een gevangenisstraf van acht dagen tot één jaar en een geldboete van € 400,00,- tot en met € 4.000,00,-.
Dus men kan hierbij kiezen tussen, helpen of alvast beginnen sparen...
Noodnummers
Noodnummers in een notedop.
Hoe bel je het noodnummer 101 of 112?
Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden.
Probeer voor je de noodcentrale belt het volgende te weten te komen:
de juiste locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn.
Volg deze stappen.
- 1 Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie.
In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp
- 2 Luister naar de boodschap en maak je keuze:
« Noodcentrale.
Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1.
Voor politie, druk 2. »
- 3Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is.
- 4 Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
- 5 Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang, praatpaal, enz.) en eventueel wat de
gemakkelijkste manier is om er te geraken. Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator.
- 6 Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.).
- 7 Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel.
- 8 Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft.
- 9 Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen.
Opgelet!
Bij grootschalige rampen bellen verschillende mensen naar de noodcentrales. In dat geval, zal een operator je enkel vragen om bijkomende bruikbare informatie.
Als je niet meer informatie hebt, mag je inhaken als de operator je zegt dat je mag inhaken.
Zo zijn de telefoonlijnen in de noodcentrales sneller terug vrij om andere noodoproepen aan te nemen.
Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hang dan niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Op die manier is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.
Een hulpmiddel die je hiervoor kan gebruiken is de 112 App! Hoe je die kunt downloaden vind je hier.
Klik hiervoor op onderstaande button
112 App
Hoe deze App werkt, kun je bekijken in onderstaand filpmje.
Rode kruis App
Vroeg of laat kom je wel eens in een situatie terecht, waarin jij het verschil kan maken! Of het nu gaat om een bloedneus, een snee in je vinger of levensbedreigende zaken zoals hartstilstand, beroerte, elektrocutie of noem maar op, jij kan hierbij helpen en zodanig levens redden!
Een nuttige tool hierbij is de volgende App.
Hoe je deze superhandige en mssn wel levensreddende App kunt downloaden vind je hier.
Klik op de onderstaande button!
Maak jouw eigen website met JouwWeb