Hoofdstuk 1: de draaibank
1.1 Doel.
Het doel van de universele draaibank is ruwe cilindervormige werkstukken te bewerken met behulp van snijgereedschappen. Om deze bewerking uit te voeren maken we gebruik van een opspangereedschap, de klauwplaat. Afhankelijk van de soort bewerking en materiaal stellen we de gepaste snijsnelheid en voedingssnelheid in om een optimale uitvoering te bekomen.
1.1.1 Onderdelen van de draaibank.
draaibankbed:
Dit onderdeel vangt de krachten op die vrijkomen het snijgereedschap tijdens het verspanen. Het draaibankbed is voorzien van geleidingen waarover de losse kop en de sledencombinatie kunnen verplaatst worden. Het draaibankbed is gemaakt uit gietstaal dat gehard is en geslepen, hierdoor krijgt men een hoge nauwkeurigheid en slijtvastheid.
draaibankbed.
De vaste kop:
In de vaste kop bevindt zich de hoofdas, deze is hol zodat je er het materiaal doorheen kan schuiven. Op de hoofdas zitten tandwielen bevestigd waarmee je de draaisnelheid kan regelen, de voorkant van de hoofdas noemt men de spilneus, hierop bevestig je het spangereedschap. Dit is in de meeste gevallen een zelfcentrerende klauwplaat.
spilneus
vaste kop
zelfcentrerende klauwplaat
De losse kop:
De losse kop is een hulponderdeel van de draaibank, hierin wordt de centerbus geplaatst. Deze kan meedraaien en zorgt voor een goeie centrering en ondersteuning van het te verspanen werkstuk. Tevens kan in de losse kop een boorhouder en/of ander snijgereedschap worden geplaatst.
centerpunt
losse kop
boorkop
De sledencombinatie:
de sledencombinatie zorgt voor de verplaatsingen van het snijgereedschap tov het draaibankbed. We spreken over de langsslede, dwarsslede en de beitelslede.
langsslede:
zorgt voor de verplaatsing van de sledencombinatie over het draaibankbed, de verplaatsing loopt evenwijdig met de centerlijn van de draaibank. Op de langsslede wordt de dwarsslede gemonteerd.
dwarsslede:
hiermee kunnen we de snedediepte instellen van het snijgereedschap bij het draaien, wordt ook gebruikt om te vlakken te draaien.
beitelslede:
op de beitelslede zit de beitelhouder gemonteerd, deze beitelslede kan onder hoek geplaatst worden om conische vlakken te draaien. Met de beitelslede kan er over korte afstand concentrisch gedraaid worden.
dwarsslede
langsslede
beitelslede
De voet:
op de voet van een draaibank is de vaste kop en het bed gemonteerd, meestal is in de voet ook de elektromotor geplaatst die zorgt voor de aandrijving van de hoofdas. Meestal zit ook het koelsysteem in de voet gemonteerd, de pomp brengt het koelmiddel tot aan het snijgereedschap en het werkstuk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb