Veiligheidskledij


Wat is het verschil tussen werkkledij en veiligheidskledij?

 

kortweg kunnen we stellen dat werkkledij enkel als doel heeft, zich te beschermen tegen vervuiling dit is dus geen persoonlijk beschermingsmiddel!

 

Aan veiligheidskledij daarentegen worden wel zeer specifieke eisen gesteld zoals tenminste een CE-markering. CE staat voor Conformité Européenne, oftewel conform de Europese regelgeving. In deze regelgeving zijn in Europees verband alle normen voor veiligheidskleding vastgelegd.

Dit noemt men kortweg de normen, enkel voorbeelden hiervan zijn:

 

EN 149-5:2008 Beschermende kleding – Elektrostatische eigenschappen, materiaal prestaties en ontwerpeisen.
Deze norm beschrijft de eisen die gelden voor elektrostatische eigenschappen voor veiligheidskleding die wordt gebruikt in omgevingen met een risico op plotselinge ontlading van elektrostatische ladingen. De testmethode voor EN 1149-5:2008 stelt eisen aan de materialen en het design van veiligheidskleding met elektrostatische eigenschappen, zodat de gebruiker zo goed mogelijk wordt beschermd.
Bij het gebruik van veiligheidskleding met elektrostatische eigenschappen is het belangrijk dat u goed bent geaard. Dat doet u door geschikte veiligheidsschoenen te dragen, die antistatisch zijn goedgekeurd.

  

 

EN-343:2003 Beschermende kleding - Bescherming tegen natte weersomstandigheden
Regenkleding is een belangrijk onderdeel van het kledingpakket voor iedereen die buiten werkt. Bij regenkleding spelen twee belangrijke zaken een rol: dit zijn de waterdichtheid en het ademend vermogen. De Europese norm EN-343 is gericht op regenkleding, ofwel de bescherming tegen natte weersomstandigheden. De stof van de kleding wordt getest op waterdichtheid en ademend vermogen, en wanneer de kleding aan de minimumeisen voldoet wordt een klasse aan de kleding toegekend. Een hogere klasse staat dan voor een betere bescherming tegen natte weersomstandigheden. Regenkleding die aan de minimumeisen voldoet is herkenbaar aan het symbool van de paraplu, met daarnaast boven elkaar twee waarden X en Y. De X waarde geeft de waterdichtheid aan en de waarde Y geeft de waterdampdoorlaatbaarheid aan (het ademende vermogen).

Waterdichtheid (x)
De waterdichtheid van regenkleding wordt bepaald door de stof van de kleding: hoeveel waterdruk kan de stof tegenhouden voordat de binnenzijde nat wordt? In het symbool is de waterdichtheid aangegeven op de plaats van X met een getal van 1 tot en met 3, waarbij het getal staat voor de klasse.
Waterdichtheid wordt gemeten door middel van waterdruk, in de vorm van een kolom water met een bepaalde hoogte en een bepaalde diameter. De hoogte van de kolom bepaalt de klasse. De minimumeis voor het verkrijgen van Klasse 1 is een waterkolom van 80 centimeter.
Klasse 1: waterkolom van tenminste 80 cm hoog
Klasse 2: waterkolom tussen 80 cm en 130 cm hoog
Klasse 3: waterkolom van tenminste 130 cm hoog

Ademend vermogen (y)
Het ademend vermogen van de stof is de hoeveelheid vocht die van binnenuit naar buiten kan worden afgevoerd. Hierbij gaat het vooral om transpiratievocht (zweet) of condens. Bij comfortabele regenkleding is er aan de binnenzijde zo weinig mogelijk condens of zweet aanwezig. In het symbool voor EN-343 is het ademend vermogen aangegeven op de plaats van Y met een getal van 1 tot en met 3, waarbij het getal wederom staat voor de klasse.

De RET-waarde is het getal waarin het ademend vermogen wordt uitgedrukt. RET staat voor retentie, of hoeveel water de stof tegenhoudt van binnen naar buiten. Hoe lager de RET-waarde, hoe minder water wordt tegengehouden en hoe beter de stof het vocht afvoert. Er is geen minimumeis. Voor de klassen 2 en 3 zijn wel eisen opgesteld.
Klasse 1: RET-waarde groter dan 40
Klasse 2: RET-waarde tussen 20 en 40
Klasse 3: RET-waarde kleiner dan 20

 

 

EN ISO 11611:2007 Beschermende kleding voor gebruik bij lassen en aanverwante processen
Deze internationale standaard bepaalt de basis veiligheidsvereisten waaraan kleding voor lassers of aanverwante activiteiten dient te voldoen. Voor een deel loopt deze norm samen met de EN ISO 11612:2008. Bijkomend wordt bescherming geboden tegen (kleine) spatten en druppels van gloeiend materiaal, UV-straling, en is een beperkte elektrische isolatie voorzien (100VDC).

Er zijn twee klassen in deze norm. Een verhoogde bescherming tegen warmte en smeltdruppels kan klasse 2 bescherming opleveren. Behoudens kleding kunnen er ook schorten, beenkappen, mouwbeschermers mee opgenomen worden in de bescherming.

 

EN ISO 11612:2008 Beschermende kleding – Kleding voor bescherming tegen hitte en vuur
Deze breed toepasbare norm bepaalt de minimum vereisten waaraan beschermkleding tegen hitte en vlammen dient te voldoen. Het afgeschermde risico kan van heel laag tot zeer hoog gaan. De norm vermeldt verschillende vormen van bescherming, elk aangeduid met een letter en een indexcijfer voor de performantie (hoe hoger, hoe beter de bescherming).

A - Vlamverspreiding
A1 Vlamverspreiding aan het oppervlak van de stof
A2 Vlamverspreiding aan de rand van de stof
Naargelang één of beide indexen vermeld worden is de vlamverspreiding getest na minimum 5 wasbeurten (anders indien specifiek vermeld) op de oppervlakte (voorzijde) van de stof of op de rand van de stof.

B - Convectie warmte
De stof wordt onderaan blootgesteld aan vlammen. Aan de bovenzijde wordt met een caloriemeter gemeten hoelang een temperatuursstijging (24° C) duurt:
• B1: 4 < 10 seconden
• B2: 10 < 20 seconden
• B3: 20 en meer seconden

C - Stralingswarmte
De stof wordt aan de ene zijde onderworpen aan hitte straling van een infrarood bron. Aan de andere zijde wordt gemeten hoelang het duurt om een temperatuursstijging (24° C) te bereiken:
• C1: 7 < 20 seconden
• C2: 20 < 50 seconden
• C3: 50 < 95 seconden
• C4: 95 en meer seconden

D - Bescherming tegen gesmolten aluminium spatten
A.d.h.v. een membraan aangebracht onder de stof wordt gemeten hoeveel vloeibaar aluminium over de stof gestort kan worden zonder dat dit membraan (huidsimulatie) wordt aangetast.
• D1: 100 < 200 gram
• D2: 200 < 350 gram
• D3: 350 gram en meer

E - Bescherming tegen gesmolten metaal spatten
Aan de hand van een membraan aangebracht onder de stof wordt gemeten hoeveel vloeibaar metaal over de stof gestort kan worden zonder dat dit membraan (huidsimulatie) wordt aangetast.
• E1: 60 < 120 gram
• E2: 120 < 200 gram
• E3: 200 gram en meer

F - Bescherming tegen contact warmte
De warmtebron wordt rechtstreeks in contact gebracht met het materiaal.
• F1: 5 < 10 seconden
• F2: 10 < 15 seconden
• F3: 15 seconden en meer

Van welke factoren is de keuze van de veiligheidskledij afhankelijk?

Gepaste werkkleding voldoet in de eerste plaats aan de juiste veiligheidsnormen. Daarom staat bij onze veiligheidskleding en werkbroeken vermeld aan welke veiligheidseisen ze voldoen en tot welke veiligheidsklasse ze behoren. 

Hierop zullen we ons uiteindelijk baseren bij de aanschaf van de juiste werkbroek!

 

 

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb