Kritische blik op mijn talenten
Alhoewel de visie om mijn talenten vrijwel vrij goed beschreven staan op de vorige pagina, zijn deze steeds te koppelen aan ervaringen, omstandigheden en persoonlijke groei. Hoe ik die als leerkracht kan inzetten op mijn onderwijsmethode en aanpak zal evenwel een reflectie zijn van mijn opvoeding, deelidentiteiten en eigen visie.
Hoe ik hier tegenover sta zal ik even proberen verduidelijken hieronder.
Kansengever

Hoe kan ik hierin groeien?
Het gebeurt me nog steeds, dat ik vanuit mijn eigen visie, ervaringen en deelidentiteit snel conclussies trek.
Dit toont aan dat ik als mens ook wel eens voorbarige conclussies trek die beter zouden kunnen worden onderbouwd en/of onderzocht. Vanuit de schoolomgeving wil dit ook zeggen dat ik soms opmerk dat er door collgea's al een visie en mening werd gevormd en verspreid via zowel officieuze als officiele kanalen over bepaalde leerlingen.
Door hierin mee te gaan ontneem ik op deze manier een onbevoordeelde blik op die persoon en dit is niet professioneel en eerlijk.
Een betere kijk is, beoordelen op talenten. Iedereen is geboren met unieke talenten die welliswaar zeer uiteenlopend zijn! Het is dan ook aan de leerkracht deze talenten te herkennen, in te zetten op die talenten en deze verder te ontplooien.
Iedereen verdient een nieuwe kans, leren is leven en leven is leren. Wanneer we hierover nadenken is leren, fouten maken.
Vanuit dit oogpunt dien ik mezelf dan ook altijd open te stellen voor nieuwe kansen...voor iedereen!
Op welke zaken heb ik invloed?
Vanuit bovenstaande visie, kan ik als leerkracht hierin een vrij grote rol opnemen. Doordat we als leerkracht een deel van het beleid in handen hebben kan ik er dus voor zorgen dat mijn inbreng en mijn inzichten worden verspreid naar zowel collega's die deze kwaliteit en/of eigenschap minder hoog in 't vaandel dragen.
Door in te spelen op het feit dat iedereen uniek is, unieke talenten bezit kan ik inzetten op het ontplooien van die talenten en het benoemen van die specifieke talenten!
Door iedereen zich welkom te laten voelen en de kans te geven fouten te maken geef ik ook blijk van respect naar anderen toe.
Dit respect is tevens de bouwsteen in het opbouwen van een vertrouwensband tussen niet alleen leerling en leerkracht, maar zorgt ook voor een positieve insteek tussen interprofessionele relaties tussen zowel leerkrachten onderling als leerkrachten en externen, ouders, partners enz.
Door deze visie te verwerken in vakwerkgroepen komt dit ten goede aan de algemene sfeer, het welbevinden van iedereen en zorgt dit voor een positief schoolklimaat.
Trouwe vriend

Hoe kan ik hierin groeien?
Zoals elke relatie is een vriendschap gebaseerd op wederzijds respect, vertrouwen en empathisch vermogen. De wil om te ondersteunen, begrijpen en helpen waar nodig.
Dit wil dus zeggen dat een vriendschapsrelatie net zoals een liefdesrelatie wordt gevormd door de wil tussen personen om eraan te werken. In de context van leraarschap kunnen we dit implenteren door als het ware niet alleen als leerkracht te fungeren naar de leerlingen toe maar tegelijkertijd als een houvast. Een wetenschap voor de leerling dat deze terecht kan bij jou als leerkracht, niet alleen als ondersteuner van het leerproces maar ook een ondersteuner op mentaal vlak. Aanvoelen wanneer iemand niet goed in zijn vel zit, daaruit de nodige conclussies trekken en naar handelen. Dit zal dan ook op termijn bijdragen tot een veilig klasklimaat.
Weten als leerkracht dat je soms meer kan betekenen voor leerlingen als je zelf denkt. Hierin wil me dan ook graag kunnen plaatsen in functie van... en niet als die leerkracht die zich enkel focust op het presteren en leren. Maar terzelfdertijd een betekenisvolle persoon zijn in het leven in en naast de school van die leerling. Ook beseffen dat je handelingen en gedragingen een grote opvoedkundige invloed uitoefenen op de klasgroep en de leerling individueel.
Het is dan ook uiterst belangrijk om open te staan voor elke leerling, nieuwe situatie waarin het van mijzelf de opdracht blijft om uit mijn comfortzone te treden. Hierin zit de kracht van elke persoon.
Open staan voor jezelf en anderen.
Op welke zaken heb ik invloed?
Als leerkracht kan je hierin een grote rol betekenen. Ik vind het dan ook van uitermate belang om tijd te nemen om de leerling te leren kennen, zijn interesses, zijn hobby's maar ook zijn thuissituatie is een aspect waar we ons ten volle moeten van bewust zijn om hierop te kunnen inspelen en adequaat te kunnen handelen in functie van de noden en behoeften van de leerling, het kind. Dit niet alleen vanuit de perceptie bekijken als leerkracht maar tevens als vertrouwenspersoon en als "vriend". Omdat het een zeer dunne lijn is die we trekken, dienen we ons altijd bewust te zijn van onze handelingen en uitspraken daar dit een zeer gevoelige zone is...hoe handel ik coorect als leerkracht en hoe handel ik correct als vriend. Echter zijn in beide gevallen de insteek hetzelfde, de vertrouwensband optimaliseren en uitbouwen.
Door te werken aan een vertrouwensband, creeeren we een vriendelijke sfeer die zich doortrekt gedurende de hele schoolcarrière. Bijgevolg is dit zeker welkom wanneer we er bij stilstaan hoeveel tijd je als leerkracht en leerling samen doorbrengt in de schoolomgeving en binnen je klasgroep.
Zinzoeker

Hoe kan ik hierin groeien?
Wanneer we nadenken over eigen normen en waarden, hebben we nogal snel de neiging om zich te distantiëren van mensen die niet voldoen aan die normen en waarden waarvan wij onszelf die graag toekennen.
Hierdoor vervallen de voorgaande kwaliteiten wanneer we niet kunnen of willen inzien dat er afhankelijk van persoon tot persoon verschillende deelidentiteiten, ervaringen, normen, waarden, attitudes en opvattingen terug te vinden zijn.
Om dan nog niet te spreken over socio-economische status en verschillende culturele verschillen.
Dit maakt ons uniek en geeft ons een eigen visie op de maatschappij. Het belang hiervan is om als leerkracht een een gezonde balans te vinden tussen je eigen normen en waarden en de verwachtingen die jij hebt ten opzichte van je leerlingen en de verwachtingen van de leerlingen ten opzichte van jezelf.
Het is ook aan mezelf te blijven inzetten op kennis, kennis vergaren en innoveren. Wil je kennis doorgeven moet je deze in de eerste plaats bezitten en jezelf ervan vergewissen dat dit ook de juiste kennis is...zinzoeker!
Dit zal steeds een uitdaging blijven niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen in onze snel veranderende multiculturele maatschappij.
Groei en blijf groeien, zoeken naar het waarom en de zin van... zijn dan steeds niet ver weg!
Op welke zaken heb ik invloed?
Door als leerkracht en als persoon open te staan voor nieuwe ervaringen, nieuwe culturen en vernnieuwe ideeën leren we niet alleen met, maar ook van elkaar.
Dit zal een positieve invloed geven op inclusief onderwijs, school- en de klasomgeving. Bijgevolg een schoolgemeenschap waar iedereen zich welkomt voelt.
Door als leerkracht het belang te duiden en voorop te stellen dat onderzoeken en de zin van iets achterhalen uitermate belangrijk is, leren de leerlingen niet alleen hoe ze zichzelf kunnen ontplooien maar tevens hoe ze kunnen functioneren in deze snel evoluerende maatschappij.
Door een onderzoekende en open houding aan te nemen binnen de school, de vakwerkgroep en de schoolomgeving kunnen we datgene wat we niet kennen en begrijpen ombuigen naar naar een meerwaarde die niet alleen onszelf maar de gehele schoolgemeenschap ten goede komt.
Inzetten op bijscholing, expertise en innoverende trends is hier dus de "key to succes".
Go and explore!
Maak jouw eigen website met JouwWeb