Kleine blusmiddelen
Blusmiddelen zijn er in allerlei vormen. Een brandblusser is wellicht het bekendste brandbestrijdingsmiddel voor de woning, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Hier ontdek je de meest gebruikte middelen voor brandbestrijding.
Branden kunnen op verschillende manieren geblust worden. Welk brandbestrijdingsmiddel je best kiest, hangt voornamelijk af van het type brand en de omgeving waarin de blusmiddelen geplaatst worden.
Hieronder bespreken we 4 vaak voorkomende blusmiddelen voor het blussen van branden:
Brandblusser
De brandblusser is wellicht het meest gekende blusmiddel voor gebruik in de woning. Brandblussers zijn verkrijgbaar in allerlei gewichten. De kleine blusapparaten (bijvoorbeeld van 1 kg) worden voornamelijk in auto’s toegepast.
Er bestaan brandblusapparaten op basis van poeder, schuim en CO2. De voor- en nadelen van deze soorten brandblussers en voor welk type branden ze geschikt zijn, vind je hier.
CO2 brandblusser
Een CO2 brandblusser dooft een brand met CO2-gas (koolstofdioxide). Het gas komt met grote kracht uit de blusser, neemt de zuurstof rond de brandhaard weg en lost op in de lucht. Het grote voordeel van CO2 is dat het gas geen reststoffen achterlaat en daardoor geen blusschade aanbrengt. Hierdoor is de CO2 brandblusser dé aangewezen blusser in omgevingen met gevoelige of kostbare spullen, zoals elektronische apparatuur.
LET OP! Deze brandblusser is door het gebruik van CO2 niet toepasselijk voor het blussen van mens en dier! De temperatuur van de blusstof bedraagt namelijk -250 a -290°C.
Een brandblusser op basis van CO2 is geschikt voor de volgende brandklassen:
- Brandklasse B: vloeistofbranden (zoals benzine, olie, aceton en vetten)
- Brandklasse E: branden in onder spanning staande apparatuur (geen officiële klasse meer)
CO2 brandblustoestel 1Kg.
Pictogram C02 - brandblustoestel.
CO2 brandblustoestel 6Kg.
Poederblusser
Eén van de meest gebruikte brandblussers in openbare gebouwen en bedrijfsruimtes is de poederblusser. En dat is niet zo gek. De poederblusser is inzetbaar bij de meest voorkomende branden, zoals vloeistofbranden, branden van vaste stoffen en gasbranden. Het brandblustoestel is gevuld met een blusmiddel in poedervorm en dooft de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden. Een nadeel van dit type brandblusser is de nevenschade die de poeder kan aanbrengen aan elektrische apparatuur. Daarnaast moet de achtergelaten poeder opgeruimd worden met een industriële stofzuiger.
Voor de verschillende brandklassen bestaan er verschillende typen poeder brandblussers:
- ABC poederblusser: geschikt voor vaste stof-, vloeistof- en gasbranden
- D poederblusser: geschikt voor metaalbranden
Poederbrandblusser 1KG.
Pictogram poederbrandblusser.
Poederbrandblusser 6Kg.
Schuimblusser
Minder breed inzetbaar dan de poederblusser, maar niet minder effectief is de schuimblusser. Een schuimblusser werkt op basis van water en een schuimvormend blusmiddel en is in staat om vaste stofbranden en vloeistofbranden te blussen. Bij vaste stofbranden koelt het water de brandhaard af. De damp die vervolgens ontstaat neemt de zuurstof weg. Bij vloeistofbranden legt het schuimvormend middel een verstikkende laag over de brandhaard.
Een schuimblusser kan onder meer gebruikt worden in kantoorruimtes, schoolgebouwen en woningen en is dus geschikt voor de volgende brandklassen:
- A (vaste stofbranden)
- B (vloeistofbranden).
- Sommige schuimblussers zijn ook geschikt voor branden met brandklasse F (olie- en vetbranden).
Moet de brandblusser een elektrabrand kunnen blussen? Gebruik dan een sproeischuimblusser. Dit is een schuimblusser die het blusmiddel vernevelt, waardoor geleiding van elektriciteit niet mogelijk is.
Schuimblusser 1Kg.
Pictogram schuimblusser.
Schuimblusser 6Kg.
Brandslang
Water is geschikt voor het blussen of vertragen van veel beginnende branden. Een brandslanghaspel biedt daarom uitkomst in diverse panden. Het blustoestel wordt aangesloten op het waterleidingnet en is daardoor – in tegenstelling tot andere soorten brandblussers – onbeperkt te gebruiken. Naast de onuitputtelijke voorraad water is de gebruiksvriendelijke werking een groot voordeel van een brandslanghaspel.
Water wordt alleen aangeraden bij het blussen van vaste stoffen zoals hout, textiel, papier en rubber. Een brandslanghaspel is dus alleen geschikt voor brandklasse A-branden.
Brandslangen worden gemonteerd op een zogenaamde brandhaspel, die kan opgeborgen worden in een brandkast. Ze zijn voornamelijk te vinden in grote gebouwen zoals scholen en kantoren. Meer info over brandslangen vind je hier.
Pictogram brandhaspel.
Brandhaspel met C-storz koppeling (verlengbaar).
Brandhaspel (niet verlengbaar).
Sprinklers
Sprinklers zijn sproei-installaties die aan het plafond bevestigd worden. Als er brand gedetecteerd wordt (te hoge temperatuur in de kamer), treedt het systeem in werking. Zo kan een beginnende brand snel ingedijkt of gedoofd worden.
Het systeem werkt meestal erg lokaal, waardoor de waterschade binnen de perken kan gehouden worden. Sprinklers komen vooral voor in kantoorgebouwen en fabrieken, maar ze kunnen ook in de woning geplaatst worden. Je vindt meer informatie over dit blusmiddel hier.
Sprinklerkop met smeltpatroon 141°C.
Sprinkler brandblusinstallatie.
Sprinklerkop met smeltpatroon 68°C.
Aangepast aan het doel, temperatuur en de omgeving waarin het sprinklersysteem de brandveiligheid moet garanderen, zullen we onze smeltpatronen moeten kiezen in functie van hun smelttemperatuur. Maw, de temperatuur die ervoor zorgt dat de installatie de bluswerken zal starten.
Tabel met kleurencode temperatuur smeltpatronen sprinklersysteem.
Branddeken
Een branddeken dooft het vuur door de zuurstof van de brand af te snijden. Je kan het gebruiken om een brandhaard in een gebouw te doven, maar het kan ook gebruikt worden op personen van wie de kledij vuur heeft gevat.
Branddekens zijn licht, compact en redelijk goedkoop. Ze zijn echter alleen geschikt voor het doven van kleine brandhaarden. Voor meer informatie over branddekens kan je terecht hier.
Branddekenhouder met deken.
Pictogram branddeken.
Branddekenhouder met opgevouwen branddeken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb